uyku arkadaşı nedir

Uyku Arkadaşı Nedir?

Bebeklerin sağlıklı gelişimi için uyku çok önemlidir. Etkili bir uyku alışkanlığı için bebeklerde uyku arkadaşı tercih edilebilir. Bebeklerinin rahat uyumasını isteyen ebeveynler uyku arkadaşı nedir ve uyku arkadaşı nasıl olmalı sorusunu sıklıkla sorarlar. Uyku arkadaşı; 0-5 yaş arası evrede, bebeklerin uykuya dalarken daha rahat etmesini sağlamak amacıyla destekleyici nesne olarak kullanılabilir. Çocuklar uykuya geçerken sarılma, bir şeye dokunma ve anne kokusunu duymaya ihtiyaç duyarlar. Uyku arkadaşı, ufak bir müslin bez olabileceği gibi, yumuşak bir oyuncak da olabilir. Bebeğiniz, uyku arkadaşı yanındayken güvende hissettiği için daha rahat ve daha deliksiz uyur. Ayrıca bebeğinizin tek başına uyumayı öğrenmesinde, uyku arkadaşı, sadık bir yardımcı olacaktır. 

Bebekleri daha güvende ve huzurlu hissettiren bu nesne genellikle sesli, ışıklı, tüylü olmayan bir oyuncaktır. Bebek için uyku arkadaşı seçimi farklı detaylara göre yapılabilir.

Uyku Arkadaşını Kullanmaya Ne Zaman Başlayabilirim?

Bebeğiniz kendi kendine yuvarlanabilmeye ve oturabilmeye başladığında uyku arkadaşı kullanmak için uygun bir zaman çünkü, bebeklerin bir objeye bağlanabilmesi de o aylarda başlıyor olacak. 6-8 aylık bebeğiniz bir uyku arkadaşı için hazır olacak. Öncesinde ise hala yenidoğan bebeğinizin, kundaklanmaya ve annesi ile temasa ihtiyacı olacaktır, gözetimsiz uyku arkadaşı kullanılmasını önermiyoruz.

Uyku Arkadaşı Nasıl Olmalı?

Uyku arkadaşı nasıl olmalı, nasıl seçilmeli sorusu yeni anne baba olmuş ebeveynlerin sıklıkla merak ettiği bir konudur. Bu açıdan bebeklerde uyku arkadaşı seçimi yaparken bazı detaylara dikkat edilmesi önemlidir. Bebeğin güvende hissetmesi, uykuya daha rahat dalması için seçilen nesnenin belli özelliklere sahip olması gerekir. 

Bebekler çeşitli nedenlerden dolayı uykuya dalmakta zorluk çekebilir. Bebeklerin uyku alışkanlığını kazanması için uyku arkadaşı olumlu bir destek sağlayabilir. Ancak burada uyku arkadaşı olacak nesnenin seçimi önemlidir. Bebekler için uyku arkadaşı olacak nesnenin özellikleri şu şekilde olmalıdır;

  • Uyku arkadaşı seçilecek nesne yumuşak olmalıdır.
  • Nesnede kopma ihtimali olan fermuar gibi detaylar bulunmamalıdır.
  • Uyku arkadaşı olacak nesne yıkanabilir olmalıdır.
  • Tüy ve diğer kopacak parçalara sahip olmamalıdır.
  • Bebek anatomisine uygun boyutlarda olmalıdır.
  • Bacak, kuyruk, kol veya kulak gibi uzuvları olması daha iyi olur.

Bebeklerde Uyku Arkadaşı Ne Zaman Kullanılmalı?

Bebeklerde uyku arkadaşı ne zaman kullanılmalıdır sorusunun kesin bir yanıtı olmamakla beraber bebek için uyku arkadaşı kullanmanın en ideal zamanı dördüncü aydan sonrasıdır. İlk üç aylık evrede bebeğin anne temasına ihtiyacı olur. Bebek dördüncü ayına girdiğinde ona bir pamuk uyku arkadaşı seçilebilir. 

İlk üç ayda bebeğin uyku arkadaşı ile uyuması gerekmez. En doğru zaman dördüncü aya girdikten sonrası süreçtir. Dördüncü ayına giren bebeklere yukarıdaki detaylara dikkat edilerek uyku arkadaşı seçimi yapılabilir. Uyku arkadaşı seçerken sağlıklı ve zararsız olmasına çok dikkat edilmelidir.

Bebeklere Uyku Arkadaşı Nasıl Alıştırılır?

Bebeklerde uyku arkadaşı nasıl alıştırılır sorusunun cevabı bebekten bebeğe değişir. Ancak temelinde bebeğin uyku arkadaşına alışması için yatağının bir parçası gibi olması gerekir. Bu nedenle bebeğinizin yatağından uyku arkadaşını çıkarmamaya özen göstermelisiniz. 

Uyku arkadaşı diğer oyuncaklarla karıştırılmamalıdır. Onun özel bir nesne olduğu bebeğe bir şekilde gösterilmelidir. Uykuya geçişin bir simgesi olarak her uykuya dalışta uyku arkadaşı bebeğin yanına konmalıdır. Bu şekilde bebek zamanla uyku arkadaşına alışacaktır. Özellikle bebeğin uyku arkadaşını uyku zamanı ile pekiştirmesi önemlidir. Uyku arkadaşı yatak ve uykuyu simgeleyen bir nesne olmalıdır. Bebek ne zaman uyuyacaksa uyku arkadaşı o zaman yanında olmalı ve diğer zamanlarda ise bebek uyu arkadaşı ile oynamamalıdır.

Uyku Arkadaşı Nasıl Kullanılır?

Bebeğiniz uyku arkadaşına hemen alışamayabilir. Uyku arkadaşına alıştırmak için bebeğinizin en güçlü duyusunu kullanacağız; koku. Uyku arkadaşının anne gibi kokması bebeğin kendini güvende hissetmesini hızlandıracaktır.

Bebeğin uyku rutinini oluşmasına yardımcı olan Milk&Moo Uyku Arkadaşları anne bebeğine vermeden önce 4 gece tenine değecek şekilde göğsüne koyarak uyumalıdır. Bebekler anne teni kokusunda kolaylıkla rahatlayarak uykuya dalacaklar ve kendi kendine uykuya dalmayı öğreneceklerdir. İlk aylar gözetimsiz kullanılmamasını öneriyoruz. 

Kullanmaya başladıktan sonra ise, uyku arkadaşını bebeğin yatağından çıkarmayın. Başka bir yerde uyuyorsa yanına koyabilirsiniz tabii ama gündüz oynamasına izin vermeyin. Böylece bebeğinizin bağımlılık oluşturması riskini ortadan kaldırmış oluyorsunuz.

Bebeğiniz zamanla, tüm gece boyunca yanında olacak, bebeğinizi güvende hissettirecek ve dolayısıyla daha rahat uyumasını sağlayacak bir uyku arkadaşı edinecek. 

Bebeklerde Uyku Arkadaşı Bağımlılık Yapar mı?

Bebekler için uyku arkadaşı oldukça önemli olup bebekler bu nesneye oldukça bağlanabilirler. Bu açıdan da bebeklerde uyku arkadaşı bağımlılık yapar mı sorusu gündeme gelir. 

Bağımlılık kimi bebeklerin farklı nesnelere geliştirebilecekleri bir kavramdır. Emzik oyuncak gibi nesnelere bazı bebekler bağımlılık geliştirebilir. Ancak bu istisnai bir durumdur. Bu tür durumlarda doktor desteği almak önemlidir. Uyku arkadaşı doğru şekilde kullanılırsa bağımlılık söz konusu olmaz. Eğer bebeğin bağımlılık sorunu ortaya çıkıyorsa burada başka nedenler var demektir. 

Bağımlılığın temeli uyku arkadaşıyla ilgili olarak değil de bebeğin alışkanlıklarıyla ilgili bir sorundan kaynaklı olabilir. Genel olarak uyku arkadaşı bağımlılık yapmaz. Bebeklerde bu tür sorunlar emzik gibi nesnelere farklı nedenlere gelişebilir. Bu tamamen farklı bir kondur. Ve doktor desteği ile çözülmesi gerekir. Uyku arkadaşında böyle bir sorun yaşanmaz.

Uyku Arkadaşı Faydaları

Uyku arkadaşı faydaları sebebiyle ailelere sıklıkla tavsiye edilir. Bebek için uyku arkadaşı faydalarını şu şekilde sıralanabilir:

  • Pamuk uyku arkadaşı gibi uyku arkadaşları bebeklerde güven ve huzur duyularının gelişmesini sağlar.
  • Bebeklerin daha kolay uykuya dalmasına ve düzenli uyku alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur. 
  • Uyku arkadaşı ile uyku alışkanlığı daha kolay kazanılırken bebeklerin daha huzurlu uyku evreleri geçirmesi mümkün olur. 
  • Uyku arkadaşı sağlıklı bebek gelişiminde olumlu destekleyici etkileriyle öne çıkar. 
  • Uyku arkadaşı ile bebeğinizi daha rahat ve huzurlu uyutabilirsiniz.

    Yorum Yap

    * Zorunlu Alanlar

    Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.