anne sütü nasıl artar

Anne Sütü Nasıl Artar? Anneye Süt Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Mucizevi bir besin olan anne sütü, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve gelişimini desteklemeye yardımcı olur. Bebeğin anne sütü ile beslenmesi bebeğin sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir. Emziren annelerin bu süreçte anne sütü nasıl artar, anneye süt yapan yiyecekler nelerdir gibi sorulara yanıt aradığı görülür. Bu yazımızda anne sütünü sağlıklı yollarla artırmak için neler yapabileceğinizi anlatacağız.

Anne Sütü Nasıl Artar?

Bebeklere gereksinin duydukları tüm besinleri sağlayan anne sütü annenin beyninden salgılanan prolaktin” adlı bir hormon sayesinde üretilir. Gebelik süreci boyunca annenin memeleri bebek için en uygun besin olan anne sütünü üretebilecek duruma gelir. Bebeğe gerekli tüm besin öğelerini 6 ay boyunca sağlayabilen anne sütü tek başına yeterli besin kaynağıdır. 

Anne sütünü artıran en önemli etken sık sık emzirmedir. Bebek ne kadar sık emzirilirse süt miktarı da o kadar artar. Ancak bu süreçte doğru emzirme tekniği ile emzirmek gerekir. Ayrıca süt sağma işlemi ile memelerdeki fazla süt boşaltıldığında da memelerden daha sağlıklı süt gelmesi sağlanır. 

Anne sütü arttırma için annenin kendine güvenmesi ve stresten uzak durması da önemlidir. Anne sütünün kanallardan boşaltılmasını sağlayan oksitosin hormonu stresten çabuk etkilenen bir hormondur. Stres düzeyi artarsa süt üretimi de azalır. Annenin stresten uzak kalması ve kendine güvenmesi anne sütünü arttırmaya yardımcı olur. Annenin bol istirahat etmesi de anne sütünü artırmaya yardımcı olmaktadır. Annenin vücudunda yaşanan değişimlere uyum sağlaması için dinlenmesi gerekir. Anne ne kadar çok dinlenirse süt üretimi de o kadar çok artar. 

Anne sütünü arttırmak için beslenmeye de oldukça dikkat edilmelidir. Anne ne kadar iyi beslenirse süt üretimi de o kadar sağlıklı devam eder. Anne vücudunda yaşanan her türlü gelişme süt üretimini etkilemektedir. Bu nedenle anne vücuduna her açıdan iyi bakmalıdır. Anne sütü üretiminde en etkili arttırıcı yol sık emzirmedir. Anne ne kadar çok emzirirse süt üretim de o kadar çok artar.

Anne Sütünü Ne Arttırır?

Anne sütü üretimi anne vücudunda işleyen bir mekanizma olarak gelişir. Bu mekanizmanın doğru şekilde işlemesi için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Gebelik boyunca annenin vücudu anne sütü üretmek üzere hazırlanır. Hazır hale gelen sistemin doğru şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu açıdan anne sütünü ne arttırır sorusuna anne sütünü arttırmanın en belirgin ve etkili yolu sık emzirmedir şeklinde yanıt verilebilir.

Anne bebeği ne kadar sık emzirirse anne sütü üretimi de o seviyede artacaktır. Annenin sakin, huzurlu, dinlenmiş olması anne sütünü arttırmak için gereklidir. Anne ne kadar çok dinlenirse vücudu süt üretimi için o kadar hazır olur. Düzenli ve doğru teknikle emzirmek anne sütünü arttırmak için önemlidir. Bebek ilk günlerde her istediğinde emzirilebilir. Sonrasında her 2-3 saatte bir düzenli olarak emzirilmelidir. Emzirmede memelerin tamamen boşalmış olmasına da dikkat etmek gerekir. Bebeğin emerken memeyi doğru şekilde kavraması da önemlidir. 

Annenin su tüketimi anne sütü üretimi için oldukça önemli bir konudur. Anne günde en az 2-3 litre su tüketmelidir. Her emzirmeden sonra kaybedilen sıvı vücuda takviye edilmelidir. Beslenmede günlük protein ihtiyacı karşılanırken hem bitkisel hem de hayvansal gıdalar tercih edilmelidir. Kalsiyum açısından zengin besinler beslen programında yer almalıdır. 

Anne sütü nasıl artar sorusunun yanıtı tek bir yanıt değildir. Annenin beslenmesinden su tüketimine, stres ve dinlenmesine kadar geniş kapsamlı düşünülmesi gereken bir konudur. Beslenme açısından emziren annelerin beslenmesinde önemli detaylar vardır. Besin değeri yüksek gıdalarla beslenmek önemlidir. Beta karoten açısından zengin turuncu renkli meyve sebzeler, kalsiyum açısından zengin besinler, protein zengini kuru bakliyatlar gibi besinler beslenmede yerini almalıdır.

Anne Sütü Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Anne sütü arttırmanın yolları nelerdir sorusuna doğru yanıtları alarak bu şekilde hareket etmek gerekir. Anne sütünü arttırmanın sağlıklı yolları vardır. Bazı önemli noktalara dikkat ederek sağlıklı ve bol süt üretimine sahip olabilirsiniz. Anne sütünün üretiminde annenin vücudunda yaşanan tüm değişiklikler etkili olur. Annelerin bazı konulara özellikle dikkat etmesi gerekir. Anne ne kadar huzurlu, dinlenmiş ve mutlu olursa süt üretimi de o kadar iyi olacaktır. Bebek ne kadar çok emzirilirse süt üretimi de o kadar artmaktadır.

  • Doğru teknikle sık ve düzenli olarak emzirmek
  • Günde en az 2-3 litre su tüketmek
  • Yorgun ve stresli olmamak, bol bol dinlenmek
  • Kilo vermek için diyet yapmamak
  • Bol, çeşitli ve protein açısından zengin gıdalarla beslenmek
  • Günlük protein ihtiyacını bitkisel ve hayvansal gıdalardan dengeli karşılamak
  • Her besin gurubundan orantılı şekilde beslenmek
  • Kalsiyum açısından zengin besinleri beslenme programına eklemek
  • Bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri tercih etmek
  • Emzirmeyi aceleye getirmemek, rahat ve sakin emzirmek
  • Gece emzirmek süt oluşumuna arttırmaya yardımcı olabilir
  • Bir meme emzirdikten sonra diğer memeye geçerek memeleri rahatlatmak

Anne Sütü Yapan Mucizevi Yiyecekler Nelerdir?

Anne olmuş kadınlar sıklıkla anne sütü yapan mucizevi yiyecekler nelerdir sorusuna yanıt yararlar. Bu soruya anne sütü yapan yiyecekler besin değeri açısından zengin olan yiyeceklerdir şeklinde yanıt verebiliriz. Annelerin emzirme döneminde beslenmelerine özellikle dikkat etmeleri gerekir. Anne sütünün arttırılmasına yardımcı olacak bazı yiyecekleri ve özelliklerini keşfederek beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Yeşil Yapraklı Bitkiler

A, C, E ve K vitaminleri açısından zengin olan brokoli, ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı bitkiler lif içeriği ile de faydalıdır. Antioksidan, demir, kalsiyum ve demir içerikli bu besinler süt yapan yiyecekler arasında yer alır. Yeşil yapraklı bitkiler arasında önemli bir yere sahip olan ıspanak, demir ve kalsiyum açısından zengindir. Fesleğen ise bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile dikkat çeker. Günde bir porsiyon yeşil yapraklı gıda tüketimi anne sütünü arttırmaya yardımcı olur.

Turuncu Renkli Sebze ve Meyveler

Turuncu renkli sebzeler ve meyveler de anne sütü artırımı açısından önemlidir. Çünkü havuç, kayısı, balkabağı gibi turuncu renkli gıdalar beta karoten açısından zengin gıdalardır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynayan beta karoten alımı A vitamini eksikliğini de giderir. Havuç laktasyona destek olarak süt kalitesini arttırmaya yardımcı olur.

Tam Tahıllı Besinler

Yulaf, tam buğdaylı makarna, esmer pirinç gibi tam tahıllı besinler özellikle lif, mineral ve B vitamini açısından zengindir. Yulaf oksitosin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Yulaf rahatlatıcı etkisiyle sütün kanallardan daha hızlı akmasını sağlar.

Yağlı Balıklar

Somon gibi yağlı balıklar Omega 3 ve B12 açısından zengin gıdalardır. Bebeğin sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olan DHA somon balığında doğal içerik olarak bulunur.

Arpa

Polisakkarit içeriği ile anne sütünü ve kalitesini arttırmaya yardımcı olan arpa, anne sütünün salınımını olumlu etkiler.

Rezene

Fitoöstrojen bakımından zengin olan rezene süt kanallarının gelişimine destek olan bir besindir.

Susam ve Susam Yağı

Sağlıklı yağları içeriğinde barındıran susam emzirme döneminde anne sütünün kalitesini destekler. Bu açıdan susam ve susam yağı tüketimi önemlidir.

Yumurta

Yumurta güçlü bir protein kaynağıdır. Aminoasit ve demir içeriğiyle de süt yapan besinler arasında yer alır. 

Kuru Meyveler

Üzüm, kayısı veya hurma gibi kuru meyveler bol miktarda magnezyum ve kalsiyum içerir. Özellikle incir ve hurma emzirme döneminde süt arttırmak için tercih edilebilir.

Sarımsak

Bebeğin süt emme süresini arttıran sarımsak bağışıklık sistemine de faydalıdır.

Anne Sütünü Arttırmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anne sütünü arttırmak için yemeye, içmeye veya sık emzirmeye dikkat etmek yeterli olmayabilir. Bu açıdan anne sütünü arttırmak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz:

    • Annenin su ihtiyacını yeterli derecede ve sıklıkla karşılaması da oldukça önemlidir.
    • Doğru emzirme tekniği ile sık aralıklarla emzirmek anne sütünü arttırır.
    • Memelerin boşaltılması da anne sütünü artıran etmenler arasında yer alır.
    • Anneler doğum sonrasında kilo vermek için diyet yapmamalıdır.
    • Yeterli ve çeşitli beslenme anne sütü üretimi açısından oldukça önem arz eder.
  • Yorgunluk ve stres anne sütünün azalmasına neden olur. Annelerin bol bol dinlenmesi ve stresten uzak durması gerekir.
  • Anne Sütü Neden Azalır?

    Annelerin sütü artabildiği gibi azalma olasılığı vardır. Bu sebeple de birçok kişi anne sütü neden azalır sorusuna yanıt ararlar. Anne sütü stres, yorgunluk, yanlış beslenme, az emzirme, emmeleri boşaltmama gibi nedenlerden azalabilir. Bebek emzirilirken rahat ve sakin bir ortam hazırlanmalıdır. Özel mama önlüğü gibi ürünlerle emzirme dönemlerini keyifli hale getirebilirsiniz. Bebekler ilk aylarda yediklerini çıkarma ve reflü gibi sorunlar yaşayabilir reflü yatağı tercih ederek bu sorunları halledebilirsiniz.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Anne sütü az geliyorsa ne yapmalı?

    Bol sıvı tüketmek, sık emzirmek, yeterli ve çeşitli beslenmek, bol dinlemek gerekir.

    Sütümü çoğaltmak için ne yapmalıyım?

    Annenin beslenmesi, su tüketimi, dinlenmesi anne sütü üretimini etkiler. Anne sütünü arttırmak için bebeği bol emzirmek en önemli yöntemlerden biridir.

    Anne sütü kaç günde artar?

    Dördüncü günden sonra gelen süt olgun süttür.

    Çikolata anne sütü yapar mı?

    Şekerli yiyecekler anne sütüne faydalı değildir.

    Anne sütü artıran meyveler nelerdir?

    Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, hurma anne sütünü arttırmaya yardımcı olur.

    Yorum Yap

    * Zorunlu Alanlar

    Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.